Wie BEN jij voor deze wereld?

Een klas vol zeer geïnteresseerde kinderen zat in de pakschuur klaar voor Tijmen Sissing. Hij noemt zichzelf de Trashpacker. Tijmen heeft al heel wat gezien van de wereld, maakte onder veel meer in zijn eentje een wereldreis van twee jaar en woonde een halfjaar op Curaçao. Op een mooi strand in Maleisië lag zoveel afval dat hij het niet kon laten liggen. Hij oogstte er veel waardering mee én kreeg de nodige navolging.

Hij verzon de term Trashpacker en reist sindsdien de wereld (maar zeker ook Nederland) rond om te vertellen over het gigantische afvalprobleem. Na een blitse presentatie, met daarin ook een best wel eng filmpje over een dode vogel van wie de maag propvol zat met plastic, ging hij met de kinderen naar buiten. Daar liet hij de leerlingen plastic afval scheiden in maar liefst zes soorten; zie het pijltjes-driehoekje met een cijfer erin. En erger nog: als er op plastic bijvoorbeeld een papieren etiket zit gelijmd, is het helemaal niet te recyclen! Daarna mochten de kinderen via de zijdeur van de prachtige bus hun afval in de echt werkende shredder stoppen en werd het vermalen tot granulaat. Daarna deed Tijmen de achterdeur van de bus (die op milieuvriendelijk frituurvet rijdt) open en kwam een heuse speelgoedmachine tevoorschijn.

Kleurige frisbees kan hij maken, maar nu liet hij ons de geboorte zien van Ben, een driedimensionaal portret, dat beslist een mooi plekje krijgt in het klaslokaal. En o ja, Ben rookt beslist geen sigaretten, want die vormen met hun plastic filters de grootste afvalberg van de wereld…