Rammen op die krammen

Vrijdag is de vaste klusdag van het onderhoudsteam. Maar vandaag, vrijdag 10 maart, is het NL DOET klusdag. Dus mag teamtrekker Bert vanaf half negen zo’n twintig enthousiaste medewerkers van de KNHM (Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij) en Arcadis verwelkomen. Met een flinke lijst aan werkzaamheden ontvangt hij al deze vrijwilligers. Het weer werkt niet mee, maar dat is dan ook het enige dat tegenzit. Al snel zijn over het hele terrein van de Landerij groepjes klussers aan het werk.

Bij het pad langs de kas wordt het onkruid uit de spleten van de betonplaten verwijderd en alles geëgaliseerd met beton. Daardoor zullen kas, bijenstal vlindertuin en composthopen veel beter bereikbaar zijn. Ook bij het labyrint is onkruid verwijderen en egaliseren van de ongelijke grond het devies. Schoffels, harken, bezems, schoppen komen goed van pas.

Op het erf ligt een enorme berg houtsnippers, zo’n vier kuub wel! Met vrouw/man en macht wordt er af en aan gereden met kruiwagens. Een beetje snipper weegt natuurlijk nauwelijks wat, maar een grote bats vol vergt toch heel wat van de spieren, om over een kruiwagen vol maar te zwijgen. Groot voordeel: je mag een keertje verzuimen bij de sportschool. In de kruidentuin worden de kruiwagens opgewacht om alle paadjes tussen de bedden een flink laagje te geven. Even harken en je ziet al bijna de lente verschijnen. Wat knapt het hiervan op, zeg. Ook bij de klimheuvel worden de handen uit de mouwen gestoken. De randen worden schoongemaakt, een oude boom verwijderd, grasresten afgevoerd en een nieuwe afscheiding met wilgentakken gemaakt.

Bij de mestbak en de plek van de afvalcontainers wordt ook gevlochten met wilgentakken. De beugelzaag komt er aan te pas om ze waar nodig af te korten. Mooi toch: lelijke zaken worden zo op een natuurlijke manier aan het zicht onttrokken. Op de bouwplaats worden de nodige pallets afgevoerd. Ze hebben hun diensten bewezen bij het hutten bouwen, maar zijn niet ongeschonden uit de ‘strijd’ gekomen. Veiligheid voor alles. Nieuwe pallets zijn gewenst, maar nog niet zo gemakkelijk te krijgen. De kwaliteit is zeer uiteenlopend en aan slappe pallets met scheuren en niet goed weggewerkte nagels hebben we niks. Maar we willen ook voorkomen dat onze jonge bouwers met de pallets over het hele terrein gaan slepen. En vandaar dat ook het aanbrengen van een doorlopende afrastering op de werklijst staat. Dat betekent dus schapengaas aanbrengen, palen erbij plaatsen en rammen op die krammen, zodat de boel flink vast komt te zitten.

En dan ineens gaan de kruiwagens vol houtsnippers de andere kant op! Bij de kruidentuin zijn alle paden voorzien én is er nog een bergje snippers aangelegd om in de loop van de zomer her en der te kunnen aanvullen. In de tussentijd is vandaag tegenover de mestbak een bijzonder object aangelegd. Het is een kruidenspiraal. Nooit van gehoord! Toch blijkt het een min of meer bekend fenomeen, op YouTube zijn er filmpjes van te vinden. Zelfs met een meditatief tintje erbij. Dat aspect is voor ons wat moeilijk na te voelen; wij merken gaande de dag steeds meer de gestaag vallende regen. Maar er is hier wel een kunstwerk gecreëerd. Flinke bonken steen en resten stoeptegel zijn in de vorm van een spiraal opgestapeld. De ruimte ertussen is eerst gevuld met onze eigen Betuwse klei, maar wel met een toplaag van zwarte aarde. Onderaan is een flinke tobbe ingegraven en gevuld met water. De finishing touch komt voor rekening van de houtsnippers. De hele spiraal zal worden beplant met uiteenlopende soorten kruiden. Het uiteindelijke doel is een grote variatie aan geurende plantjes, die ook op en over het gebogen muurtje groeien. Klein geheim: in de kas worden al diverse kruiden gekweekt.

Teamtrekker Bert is zeer tevreden. Het weer was alleen spelbreker voor het voorgenomen schilderwerk aan de bijenstal, maar voor het overige is de kluslijst zo goed als afgestreept. Fijn voor de bezoekers én fijn voor het vaste klusteam, want door de inzet van de mensen van KNHM liggen de onderhoudswerkzaamheden weer prachtig op schema. Wat ik zei: laat de lente maar komen!