De dieren

Sinds de opening van Landerij De Park is de kinderboerderij flink gegroeid. Meerdere dieren hebben hun intrede gedaan. Bij de kinderboerderij wonen de volgende dieren:

Poezen 
De poezen Tess en Timo zijn ‘s nachts altijd druk op jacht. Overdag kun je ze vaak op een zonnig of ander warm plekje vinden.

Varkens
In het voorjaar van 2017 is de veestapel uitgebreid met twee Kune Kune varkentjes: zeugje Truffel en borgje (gecastreerd mannetje) Bobbie. Zij zijn allebei geboren in december 2016.

Kippen
Er lopen drie kippenrassen rond: een aantal bruine Hollandse legkippen woont samen met Harrie de haan. Ook hebben wij een toom Noord-Hollandse Blauwe kippen: vijf hennen en haan Goliath. Zij zijn als kleine kuikens bij ons gekomen. 

In april 2018 zijn 5 jonge kuikens bij ons komen wonen. Zij zijn van het ras Zijdehoender (kriel). Dit ras heeft eigen kenmerken zoals een speciale vacht en zwart vlees en bloed. De medewerkers van de kinderboerderij kunnen er alles over vertellen!

In het legseizoen kun je de eieren van de kippen bij de kinderboerderij kopen.

Konijnen
De kinderboerderij heeft verschillende konijnenrassen. Een groep van vier konijnen waaronder een Franse Hangoor en een Rex. Ook zijn er Duitse Reuzen, het grootste konijnenras te wereld. Moeder Truus woont samen met haar dochter Rosa (geboren in april 2016).
 

Cavia’s
Misschien wel de populairste dieren van de kinderboerderij zijn onze twee groepen cavia’s! Beertje Huub leeft samen met een paar vrouwtjes. Beertje Okke heeft ook een aantal vrouwtjes bij zich in het hok lopen.

Schapen
In de weide lopen schapen van het ras Swifter. Lizz en Sarah wonen al een tijd bij de kinderboerderij. In april 2017 hebben zij allebei voor de eerste keer gelammerd. Lizz heeft twee mooie lammetjes op de wereld gezet. Sarah beviel van maar liefst drie lammetjes! Heel bijzonder voor een eerste worp.

Ezels
Teun en Pleun zijn lieve, slimme ezeltjes die van aandacht houden. Aaien mag, maar altijd blijven opletten!

Geiten
We hadden op de kinderboerderij een aantal leuke geiten, maar in september van dit jaar kreeg één van onze geiten opgezette knieën. Na bloedonderzoek bleek deze geit helaas de ziekte CAE te hebben.

CAE is een besmettelijke ziekte voor geiten en schapen. Geiten kunnen hier erg ziek van worden of  dood aan gaan. Schapen worden er niet ziek van, maar kunnen de ziekte wel overdragen. Vandaar dat al onze geiten en schapen op deze ziekte getest zijn. Helaas bleken de geiten besmet te zijn, de schapen gelukkig (nog) niet.

De ziekte is niet overdraagbaar op mensen, dus mensen worden er niet ziek van.
Mensen kunnen de ziekte wel overbrengen naar andere geitenstallen, door bijvoorbeeld poep aan de schoenen.

Vanwege dit besmettingsgevaar zijn wij helaas genoodzaakt geweest om afscheid te nemen van al onze geiten. We vinden dit natuurlijk verschrikkelijk, maar snappen dat dit niet anders kan.

In het voorjaar van 2019 zullen we de schapen weer laten testen. Mocht blijken dat ze dan nog steeds de ziekte niet hebben, dan kunnen we gaan denken over de aanschaf van nieuwe geitjes (die vooraf op de ziekte getest zijn).

De toekomst
In de toekomst zullen we uitbreiden met nieuwe dieren. Welke dieren dit zullen zijn, blijft een verrassing!

Aaien? Even vragen
Onze dieren houden van aandacht. Wanneer je een dier wil aaien, kun je dit aan één van de medewerkers vragen die je dan graag helpt. Vaak mag je na het vragen, bij de dieren in de stal. Wees vriendelijk voor onze dieren, laat ze naar je toekomen, maar jaag ze zeker niet op. Voor alle dieren op onze kinderboerderij geldt de afspraak dat zij niet mogen worden opgetild. Wees ook altijd voorzichtig. Onze dieren zijn gewend aan mensen, maar ze kunnen onverhoopt een keer bijten of trappen. Dieren blijven tenslotte dieren.

LET OP:
Regelmatig krijgen we dieren aangeboden van particulieren. Hier kunnen we in principe niet op in gaan.
Kinderboerderijdieren worden streng geselecteerd.