De Bijenstal

Laatste nieuws!

Vanaf zondag 22 april zijn de activiteiten van de bijtjes van één kast live te volgen via de livestream van tv-buitengewoon van Omroep Gelderland! Je ziet de kast ook live op onze home-pagina

--------------------------------------------------------

Achter de kas van Landerij De Park vind je een heuse bijenstal, met inmiddels 7 bijenvolken. De eerste honing is inmiddels geslingerd en in de nazomer van 2017 hebben we de eerste potten Landerij-honing verkocht!

Het bijenseizoen
Het bijenseizoen is te vergelijken met het schooljaar van basisschoolleerlingen: het begint in september en eindigt in juli. Tussen september en maart zitten de bijen op de wintertros. Dan vliegen ze niet en zitten ze in de bijenkast. Zodra de temperatuur weer boven de 10 graden Celsius komt gaan de bijen weer vliegen. Dit gebeurt ergens vanaf half maart tot september. In de periode van maart tot en met september moet er genoeg dracht (voedsel) zijn voor de bijen.

Nuttige beestjes
Bijen zijn niet alleen zeer interessante insecten die lekkere honing maken. Ze zijn vooral erg nuttig en een onmisbare factor voor onze voedselproductie. Meer dan 70 % van ons voedsel (groente en fruit) danken we aan de bij! Honingbijen zorgen namelijk voor de bestuiving van een groot deel van de cultuur gewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Daarnaast zorgt de honingbij met de bestuiving van veel wilde planten voor de nodige biodiversiteit in de natuur. Naast deze taak in de natuur, is de honingbij leverancier van veel nuttige producten voor de mens (bijvoorbeeld medicijnen).

Meer weten?
In de bijenstal vind je (tijdens openingstijden) allerlei info over bijen. Als je daar een kijkje gaat nemen, blijf dan achter de omheining. Met palen en draden is de vliegroute van de bijen (naar het zuiden) aangegeven. In dat gebied kan je beter niet komen zonder de imker.

De bijenkas konden we bouwen dankzij een geldprijs van de Stichting voor Elkaar van Univé. En natuurlijk dankzij de inzet van veel vrijwilligers die de stal realiseerden.

Ook bij jou in de tuin?
Op het kaartje hieronder kun je zien of de bijen van Landerij De Park ook in jouw tuin komen.

 

Nieuwsbrief

Wil je niets missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief. (let op: heb je een gmail adres dan kan de nieuwsbrief in de spam/tab 'reclame' terecht komen. Voeg svp ons adres toe aan je contactpersonen.) We verwerken je-mailadres in een gegevensbestand. Met deze aanmelding geef je ons toestemming voor de verwerking van je gegevens.

Mede mogelijk gemaakt door: